ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДОСТАВКА

Всяка поръчка изисква потвърждение по телефона, от страна на клиента, преди да бъде изпратена. След потвърждение, се опакова и не може да бъде променена.

Ако при обработка на поръчката има липсващ продукт, клиента ще бъдете информирани и само с негово съгласие ще бъде заменен с друг.

Доставката на поръчаните продукти се извършва чрез куриер Еконт Експрес или СПИДИ, от офис до посочен от клиента адрес или офис на куриера.

Базовата цена за доставка е 4.20лв, но може да бъде по-висока, в зависимост теглото на пратката, и сумата на наложения платеж.

Цената до офис на куриер е с около 30% по-ниска, отколкото до адрес на клиента.

Стойността на заявените продукти се заплаща с наложен платеж при получаване на пратката или чрез банков превод.

Доставките се извършват на територията на цялата страна. За целта е необходимо да посочите точен адрес при завършване на поръчка.

Поръчката може да се получи и на място след предварителна уговорка.

Срокът за изпълнение на доставката е между 1 и 3 дни, освен в случаите на неработни дни.

Вие поемате отговорността да осигурите условия за получаване на поръчания от Вас продукт.

В случай, че не бъде осигурен начин за предаване на продукта, Химера 88 ЕООД се освобождава от задължението си да изпълни поръчката.

В случай, че желаете фактура за Вашата поръчка, посочете данни за фактура, в полето за допълнителен коментар.

Вие получавате и възможността да прегледате своята поръчка преди да я получите. Във връзка с това, преглеждайте своите пратки пред куриера!

Само така може с основание да бъдете обезщетени, в случай на повреда на пратката от страна на куриера!


РЕКЛАМАЦИЯ

Всяка изпратена поръчка от Химера 88 ЕООД, предлага опция Преглед, на място, преди да бъде заплатена.

При получаване на заявените продукти, Вие следва да проверите за евентуални несъответствия - липси, дефекти или други, чрез горе споменатата опция.

В случай, че установите такива следва да направите рекламация по реда на чл.125 от Закон за защита на потребителя. При гореспоменатите констатации за несъответствие, следва да предявите рекламация съгласно Чл.112 и Чл.113 от Закон за защита на потребителя.

Вие може да върнете продукта в срок от 7 дни от получаването му съгласно чл. 55 ал.1 от Закон за защита на потребителя , при условие че е във търговския вид, в който е получен, с придружаващ документ за продажба (касов бон/фактура). Разходите са за Ваша сметка, освен в случаите на несъответствие на продукта. За повече информация, моля свържете се с нас!

Привеждането на стоката в съответствие се извършва в рамките на един месец, считано от предявяването на рекламацията от потребителя.

Можете да платите за стоки, закупени на нашия уебсайт по три начина:
  • По номер на сметка;
  • Към банкова карта;
  • Пари в брой на куриера или в пощенската станция.
За групови покупки от 1000 лева важат условията за вноска. Ще помогнем при проектирането и поддържането на заема. Нашите партньори, автоломбард без постановки автомобиля на стоянку. Те ще оценят колата ви, ще изготвят всички необходими документи и ще дадат необходимата сума за колата в брой. В същото време ще имате право да управлявате автомобил, което значително ще опрости процеса на транспортиране на стоки.